Radiopuhelimet

Radiopuhelimia on olemassa erilaisiin käyttötarkoituksiin. Osa puhelimista käyttää radiotaajuusalueita, jotka ovat vapaasti käytettävissä. Osa taas on luvanvaraisia, eli sekä käyttäjä, että laite voivat vaatia luvan. Tässä esitellään eräitä harraste- ja ammattikäyttöön tarkoitettuja järjestelmiä.

Vasemmalla meri-VHF -käsipuhelin, oikealla halpa PMR446 analoginen puhelin.

PMR446

PMR-radiopuhelimet ovat lupavapaita. Ne toimivat 446 MHz taajuusalueella ja niissä on kiinteä antenni sekä varsin pieni lähetysteho. Analogisissa puhelimissa on yleensä 16 eri kanavaa, sekä mahdollisesti 38 CTCSS ja 83 DCS kutsukoodia, joiden avulla jossain määrin mahdollistetaan samalla taajuudella toimivia eri käyttäjäryhmiä.

PMR-puhelimista on myös digitaalisia versioita, joissa on 32 digitaalista kanavaa.

PMR-puhelimia on saatavilla edulliseen hintaan, joten ne soveltuvat hyvin harrastetoimintaan, jossa ei tarvita pitkiä yhteysetäisyyksiä.

Videolla esitellään edullinen PMR446-puhelinsetti.


VHF-puhelimet eli RHA68

RHA68 on Suomen oma standardi 67,5 - 72,325 MHz taajuuksille. Puhelimia kutsutaan yleisesti metsästys-VHF tai jahti-VHF -puhelimiksi. Puhelimet ovat lupavapaita. Puhelimien lähetysteho on suurempi kuin PMR446 puhelimilla, joten niiden kuuluvuus maastossa on parempi.

Osa RHA68 -kanavista on varattu tiettyihin tarkoituksiin, kuten tiepalvelulle, autourheilulle ja vapaaehtoiselle pelastutuspalvelulle. Suurin osa kanavista on vapaita harrastus- ja työkäyttöön.

Puhelimen käyttöön liittyy rajoituksia 10 km lähempänä Venäjän, Ruotsin ja Norjan rajoja.


LA/CB-puhelimet

LA-puhelin (tai CB-puhelin) on esimerkiksi raskaan liikenteen käytössä yhteydenpitoon muiden lähialueen ajoneuvojen kanssa. Toimii 27 MHz taajusalueella. Puhelimissa on yleensä 40 kanavaa. Puhelimet ovat lupavapaita.


Meri-VHF

Laivoihin ja veneisiin tarkoitettu radiopuhelinjärjestelmä. Lähettimet ovat luvanvaraisia ja käyttö vaatii koulutuksen. Puhelimet toimivat 156 - 162 MHz taajuuksilla. Aiemmin analoginen järjestelmä, joka edelleen on käytössä, mutta nykyään on yleistynyt digitaalinen DSC-järjestelmä. DSC mahdollistaa esimerkiksi hätäkutsun lähettämisen napin painalluksella niin, että aluksen tiedot ja sijainti välittyy automaattisesti.


Ilmailu-VHF

Ilma-alusten ja lennonjohdon väliseen radioliikenteeseen tarkoitettu puhelinjärjestelmä. Lähittimet ovat luvanvaraisia ja käyttö vaatii koulutuksen. Puhelimet toimivat 108 - 136,975 MHz taajuuksilla.


Radioamatööritoiminta

Radioamatööreille on omia taajuuksia ja määräyksiä. Lähettimet ovat luvanvaraisia ja käyttö vaatii koulutuksen.





 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti